Energisparing i bygg

Energisparing i bygg var tema på dagens frokostmøte hos Bølgen bærekraftsenter. Representanter fra eiendomsforvaltere på Sørlandet var tilstede og fikk presentert potensiale for energisparing, nødvendig regulering, nye tilskuddsordninger og eksempler fra tre bedrifter på Sørlandet som kan bidra med rådgivning og tiltak. Flere av innlederne pekte på nødvendigheten av å redusere forbruk: Den billigste strømmen er den du ikke bruker.

Anne Gunnarshaug Lien, SINTEF. Foto: Manuel Martinez.

Anne Gunnarshaug Lien fra SINTEF har sammen med Skanska utarbeidet en rapport som også gir konkrete anbefalinger om prioriterte tiltak og virkemiddel. Forslagene kan du finne i vedlagte presentasjon. Rapporten viser at det er mulig å halvere levert energi fra 2020 til 2050.

Trond Madsen, NHO. Foto: Ragna Marie Henden.

Trond Madsen fra NHO presenterte Kraftløftet, et samarbeid mellom NHO, LO og regjeringen for økt krafttilgang raskere. Som en del av arbeidet er det utarbeidet en strategi for energieffektivisering og lokal solkraft, og her foreslås flere regulatoriske og økonomiske virkemidler.

Yngve Einarsmo, Kr. Sand kommune. Foto: Ragna Marie Henden.

Yngvar Einarsmo fra Kristiansand kommune eiendom viste resultater kommunen har oppnådd og nye prosjekter som er på gang. Einarsmo pekte spesielt på brukstid som en mulighetsrom for besparing: Når bygget ikke er i bruk må energiforbruket skrus ned. Kommunen har redusert forbruk i sine 165 bygg med 39 % fra 2007 til i dag.

 

På seminaret var Rune Rosseland fra Enøk Total, Steinar Habostad fra Avitell og Bård Sterk-Hansen fra Green Norway tilstede. De presenterte imponerende resultater fra ulike prosjekter som har oppnådd 40-60 % energibesparing uten investeringer, og prosjekter som nå har overskuddsstrøm etter investeringer i sparetiltak sammen med solcelleanlegg.

 

Representantene var utfordret til å presentere sine beste tips til bedrifter som skal i gang med energieffektivisering.

  • Kartlegge bygget og få oversikt over dagens forbruk
  • Få på plass energiledelse og sette opp mål (KPIer)
  • Samle eksisterende data i et energioppfølgings-system
  • Sette av dedikerte ressurser for energiledelse og driftsoptimalisering
  • Kartlegge mulige investeringer, gjøre en kost-nytte vurdering (LED-lys, ventilasjon, varmepumper, solceller, annet)
  • Etablere årshjul og rutiner for å fange opp ferier og årstidsvariasjoner

På mandag lanserte Enova nye tilskuddsmuligheter. Du kan nå søke om tilskudd til energikartlegging av yrkesbygg og til tiltak for å redusere energiforbruket. Det er bygg og prosjekter med størst potensiale for reduksjon som får prioritet. Du kan lese mer om utlysningen på Enovas hjemmeside.